Reisplanning

Het leukste aan reizen met de camper is dat je veel vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt. Vele camperaars vertrekken op reis zonder specifieke planning. Alles inladen en vertrekken. Ze vertrekken bijvoorbeeld  richting Spanje zonder een bestemming in gedachten te hebben. Onderweg bepalen ze waar ze stoppen en hoelang ze er blijven. Voor hen is dit het ultieme kamperen.

Wanneer je echter ook veel bezienswaardigheden en hoogtepunten van landen wilt bewonderen dan is het handig om van te voren een route te plannen. Ik zelf plan ook steeds mijn route en bepaal wat we zeker willen zien. In functie van die bestemmingen en bezienswaardigheden plan ik dan ook de overnachtingsplaatsen. Reserveren doe ik bijna nooit. Is de geplande camping of camperplaats volzet, dan is er wel nog een overnachtingsplaats in de buurt!

Een planning opstellen, dat is de trip reeds volledig beleven.

Dit artikel gaat over plannen, maar toch is rondreizen met een beetje ruimte voor spontaniteit altijd goed! Neem eens een onbekende afslag of bezoek eens een dorp of stad zonder dat je het van tevoren had gepland. Wie weet wat je daar allemaal voor moois tegenkomt, of tegen wat voor een avontuur je aan loopt. 

  • Een goede planning, hoe begin je er aan?

Uiteraard zijn er meerdere manieren om je reis voor te bereiden en uit te stippelen. Vroeger namen we een landkaart, kozen een bestemming en begonnen notities te maken. Richting bepalen, autosnelwegen, secundaire wegen? Waren de wegen toegankelijk voor een auto met caravan of een motorhome? In volgorde werden dan de nummers van de wegen genoteerd. We namen er een reisgids bij, die we in functie van die reis kochten. We zochten de bezienswaardigheden of plaatsjes op die we wilden bezoeken en namen tenslotte de campinggids ter hand om de overnachtingsplaatsen te bepalen. Alles werd netjes bijgehouden in een schriftje dat dienst deed als reisdagboek. Maar vandaag de dag leven we meer en meer in een digitale wereld, dus kunnen we er zowel gebruik van maken. Op het internet zijn vele websites te vinden met reisverslagen en camperroutes. Ook zijn er vele online diensten die services  aanbieden met een routeplanner en een reisdagboek.

Eén van die online diensten is FreeOnTour. Met de FreeOnTour-app kun je jouw reis geheel naar eigen inzicht plannen. Je kunt tussenstops invoegen, maar ook zoeken naar campings en camperplaatsen. Je kan je inspiratie reeds halen uit 578 routes gepubliceerd door andere kampeerders (caravan en motorhome)!

Zoals reeds gezegd is dit niet de enige manier, maar gebruik ten volle de middelen die er beschikking zijn: internet, apps, reisgidsen, campergidsen, …

  • Een eerste vraag is: Waar ga je heen?

Er zijn zoveel mooie plekjes in Europa. Maar je hebt natuurlijk nooit genoeg tijd om ze allemaal in een keer te bezoeken. Wees daarom selectief, alles op z’n tijd. Eens je bestemming bepaald is bekijk je de afstand tot die plaats. Kan je de verplaatsing in één keer maken of heb je twee of meerdere dagen nodig?

  • Tussenstops

Heb je een tussenstop nodig, dan plan je die best vooraf. Voorzie ook altijd een tussenstop dichter bij je startplaats voor het geval dat je slecht opgeschoten bent (files, langere rustpauzes, …) 

Zelf rij ik nooit meer dan 450 km per dag. In Frankrijk zoek ik als tussenstop dikwijls een camperplaats van de groep Camping-car Park. Ik heb het privilege pack, waardoor ik een plaats kan reserveren op de camperplaats. Zo hoeven we ons helemaal geen zorgen te maken met de tijdsduur van onze verplaatsing en of er nog plaats zal zijn wanneer we toekomen op onze tussenstop.

Wat soort tussenstop zoek je?

– Het moet snel gaan: via de kortste weg rij je richting bestemming. Meestal doe je dit dan langs autosnelwegen. Zoek een stopplaats dicht bij een uitrit. Je hoeft geen voorzieningen te hebben , en de omgeving is ook van minder belang. Bedoeling is enkel te overnachten om ’s anderendaags naar de plaats van je bestemming te rijden

– Je hebt tijd en wenst onderweg ook veel te zien: Wijk gerust af van je route en zoek een overnachtingsplaats waar ook iets te zien of te beleven is. Een mooi dorp, een leuke stad, een meer of een wandel- en/of fietsroute ter plaatse is ideaal. Wens je er eventueel twee nachten te blijven kan je je voorraad inslaan in een in de buurt gelegen supermarkt.

Behoed voor een veel gemaakte fout! Een deel van de camperaars willen té veel zien in een té korte tijd. Alle dagen zijn rijkelijk gevuld en rijden ze 500 à 700 km. Zo kan je moeilijk genieten en kom je gestresseerd terug thuis.

Op een trip of rondreis is meer te beleven dan enkel in de camper zitten!

  • Bezienswaardigheden, steden, leuke dorpen

Na de tussenstop(s) bepaal je de route en de volgende bestemmingen. Wens je snelwegen te vermijden en steden en dorpen te doorkruisen, een mooie bergpas te nemen in plaats van een tunnel, hou dan ook rekening met de afmetingen van je motorhome. Bij de meeste GPS-systemen voor campers kan je wel de afmetingen ingeven, maar soms kom je toch verrassingen tegen (een versmalde doorgang, verkeerd geparkeerde voertuigen, …). Te smalle doorgangen kan je vermijden door in je GPS een MTM van > 3,5 ton in te geven. Je volgt dan het traject van het zwaar vervoer.

Het opzoekingswerk kan beginnen. Het is boeiend om over zo veel mooie plekken te lezen, en in gedachten ben je reeds op reis. Koop bv. een reisgids van het land en/of de streek die je wilt bezoeken (Marco Polo, Michelin, Globus, ANWB extra, Capitool, …). Voor Frankrijk is er de Michelin gids – met de camper door Frankrijk (de 100 mooiste routes voor motorhomes).

In de buurt van de plaats of bezienswaardigheid zoek je dan een overnachtingsplaats. Afhankelijk of je je te voet of met de fiets verplaatst, kan deze op wandelafstand of iets verder gelegen zijn.

  • Camperplaats of camping?

Met de motorhome geniet je een grote vrijheid. De keuze aan overnachtingsplaatsen is groot. Welke keuze je maakt is zeer persoonlijk. De ene persoon houdt van luxe en zoekt eerder campings met alle nodige voorzieningen: sanitair, douches, restaurant, zwembad. Campings bieden hen ook een gevoel van veiligheid.
Een ander persoon heeft genoeg aan de eigen middelen binnen de camper en zoekt een gratis camperplaats zonder voorzieningen.

Vele camperplaatsen bieden alle voorzieningen die een camperaar nodig heeft (vers water tanken, grijs water lozen, wc-cassette ledigen, stroom), en zijn doorgaans goedkoper dan een camping. Op een camping daarentegen is je stekje dikwijls groter en kan je steeds je tafel en stoelen buitenzetten (wat niet altijd toegelaten is op een camperplaats).

Let op! In de meeste Europese landen mag je niet wild (vrij) kamperen. Landen waar het wel toegelaten is zijn: Finland, Zweden, Noorwegen, Schotland en Portugal (in bepaalde gevallen).

Wij maken onze keuzes in functie van de te bezoeken plaatsen of hoelang we reeds onderweg zijn, … 

Wat ook leuk kan zijn is overnachten bij een gastbedrijf. Je moet wel lid zijn van betreffende organisatie. Zo is er France Passion (Frankrijk), Camperstops (België), Landvergnügen (Duitsland), Bauernleben (Oostenrijk), …

  • Reisdagboek

Eens alle opzoekingen afgerond zijn, de route bepaald is en de te bezoeken plaatsen en overnachtingen gekoppeld zijn, kan je een reisdagboek maken. Noteer alles in een digitaal document, opgesteld op datum en dag. Ook hierin kan je zeer ver gaan. Ik heb al reisvoorbereidingen gezien die tot op het uur zijn uitgestippeld. Aan zo’n strak schema zou ik me niet kunnen houden, zeker niet op reis.

Zowel de begindatum als de einddatum staat vermeld. Maar zoals ik in het begin zei. Dit hoeft niet tot op de letter gevolgd worden. Ook wij wijken af van dit scenario. Ook wij wijken soms af van de geplande route. Is er nog meer leuks te beleven op een locatie, blijf dan gerust een dag langer. Ook de einddatum hoeft niet de geplande te zijn, zeker als je luxe hebt om tijd te hebben, en alles mag; niets moet.

Het document neem je dan mee op reis. Onderweg kan je per dag de wijzigingen en je reiservaringen noteren

  • Tools en apps

Voor het opzoeken van campings en camperplaatsen bestaan er vele mogelijkheden.

Je hebt bijvoorbeeld de gids ‘Facile-en-route’ waarin je de meeste camperplaatsen in Europa kan opzoeken. Nadeel is dat je niet onmiddellijk een camperplaats in de omgeving van waar je bent kunt opzoeken.

Op het internet heb je een aantal websites waar je camperplaatsen en campings kan opzoeken. Een paar voorbeelden:

  • Het NKC (Nederlandse camperclub) biedt campercontact.com aan: hier kan je je route uitstippelen en de gewenste overnachtingsplaatsen zoeken; camperplaatsen (ook die voor campingpoort) en servicestations.
  • Ga je veel in het laagseizoen op reis, dan kan je op de deelnemende campings genieten van de ACSI korting. Het zijn zeer interessante prijzen. Je dient wel lid te zijn en in het bezit van de ACSI kaart te zijn.
    Op de website en in de gidsen van ACSI (Auto Camper Service International) vind je alle informatie over de campings in Europa waar je een dergelijke korting kan genieten.
  • Ook CKE (camping Key Europe) biedt mooie kortingen aan. Deze zijn niet noodzakelijk in het laagseizoen. De kaart van CKE vervangt de identiteitskaart bij de deelnemende campings en er is ook een gratis aansprakelijkheids- verzekering aan verbonden die eventuele schade of persoonlijk letsel veroorzaakt aan derden tijdens uw verblijf op de camping dekt. De verzekering geldt voor je hele gezin (maximaal 6 personen). Deze kaart is zeer populair in de Scandinavische landen.

Eénmaal onderweg kan het voorkomen dat je nog een stop- of overnachtingsplaats moet opzoeken. Dit om diverse redenen: de camping of camperplaats die je gepland had is volzet, of de camperplaats is niet meer bestaande (hetgeen we al voorhadden: je komt ter plaatse op de coördinaten en de camperplaats is weg!).

Je kan uiteraard al je kampeergidsen meenemen, maar met de huidige technologie is een app op je smartphone misschien iets handiger.

Je hebt o.a. de apps van:

  • Campercontact, Camperstop, ACSI, CKE, Camping-car Park, … Al deze apps werken op de zelfde manier. Je geeft een plaatsnaam in en je krijgt een overzicht van de camperplaatsen, campings in de buurt.
  • Park4Night: Deze van oorsprong Franse app is de laatste jaren steeds internationaler geworden. Bij opstart in 2011 werd de app bijna volledig gevuld met Franse adressen en commentaren. Vandaag bevat de app commentaren van camperaars en overnachtingsplekken (meer dan 160.000) van over heel de wereld. In de app vind je redelijk gedetailleerde informatie over vooral veel plaatsen waar je kunt parkeren en overnachten.